Kuva: Antti J. Leinonen

Avantopitchaus nosti Pohjois-Suomen yritykset maailman tietoon

Kansainväliseksi ilmiöksi kasvanut Polar Bear Pitching alkoi pienestä paikallisesta ajatuksesta, kertoo avantopitchauksen perustaja Mia Kemppaala.

11.05.2021

“Nokian toimintojen alasajo 2010-luvulla ja siitä seurannut rakennemuutos olivat valtava shokki Oulun alueelle. Nokian jälkeen tänne alkoi kuitenkin syntyä paljon uusia ideoita ja pieniä yrityksiä, jotka etsivät sijoittajia. Jotain oli tehtävä näiden uusien yritysten ja koko alueen kasvun tukemiseksi.

Polar Bear Pitching oli ja on yhä yhteisöllinen aloite, joka alkoi pienestä paikallisesta ajatuksesta. Halusimme tehdä jotain pohjoissuomalaisille ominaista, joka kiinnittäisi samalla koko maailman huomion. Olimme huomanneet, että yrittäjiä yhdisti kaksi ongelmaa: miten herättää isojen globaalien asiakkaiden kiinnostus ja miten kertoa omasta ideasta ymmärrettävästi. Saimme idean laittaa paikalliset yrittäjät avantoon pitchaamaan ideansa ja järjestää sen ympärille tapahtuman. 

Ensimmäinen tapahtuma syntyi Oululle tyypillisenä lumipalloefektinä. Saimme idean vuoden 2013 lokakuussa, ja jo helmikuussa 2014 meillä oli pystyssä pitchauskilpailu, jota oli seuraamassa Timesin toimittaja. Vaikka ideamme kuulosti ensikuulemalta pähkähullulta, paikalliset toimijat lähtivät rohkeasti mukaan. Meillä pohjoisessa tiedetään, että jos ei toimi nopeasti, saattaa jäätyä paikalleen. 

Polar Bear Pitchingistä on tullut oma tavaramerkkinsä, joka tunnetaan maailmalla. Olemme pitäneet pop up -avantopitchausta muun muassa Saksassa ja Kiinassa. Kilpailuun osallistuneet yrittäjät ovat kertoneet, että kokemus on antanut heille rutkasti itseluottamusta. Tänä päivänä Oulu tunnetaan yritysekosysteemistään ja innovatiivisista ratkaisuista. 

Pentti Kaiteran rahaston tunnustuspalkinnon saaminen on ollut meille valtavan iso asia ja merkki siitä, että työmme koetaan arvokkaana. Teemme tätä osin harrastuksena, eikä tapahtumien järjestäminen ole aina ollut mutkatonta. Konseptilla on myös ollut vastustajia. Tunnustuspalkinto on yksi osoitus siitä, että myös huumorin kautta voi tehdä tärkeitä ja vaikuttavia asioita.”

Lue muita juttuja palkinnonsaajista