Kuva: Antti J. Leinonen

6G vapauttaa aikaa luovuudelle

Langattomat yhteydet lumosivat professori Matti Latva-ahon jo opiskeluaikoina.

11.05.2021

“Jo opiskeluaikana Oulun yliopistossa minua kiinnosti tietää, miten matkapuhelinjärjestelmät toimivat. Uteliaisuuteni kasvoi entisestään armeijan viestijoukoissa, kun sain tutustua erilaisiin radiokalusteisiin. Halusin tietää, miten radiosignaaleja otetaan vastaan ja miten ne kulkevat.  

Jo opintojen aikana pääsin Nokialle töihin. Pian yliopistosta valmistuttuani huomasin, ettei diplomi-insinöörin peruskoulutus riittänyt taklaamaan kaikkia haasteita, joita tutkimusinsinööri kohtasi. Halusin syventää teoreettisia taitojani, joten palasin yliopistolle ja opiskelin tohtoriksi. Tarkoitukseni oli palata takaisin teollisuuteen, mutta erinäisten sattumusten vuoksi näin ei koskaan tapahtunut. Yliopistolla ja Oulussa oli tuolloin meneillään valtava tietoliikennebuumi, jonka siivittämänä minulle tarjoutui mahdollisuus ryhtyä vetämään Centre of Wireless Communications (CWC) -tutkimusympäristöä eli langattoman tietoliikenteen tutkimusyksikköä.

Pohjoissuomalainen mielenlaatu ja tiivis asiantuntijayhteisö ovat luoneet hyvän kasvualustan langattomien tietoliikenneyhteyksien tutkimukselle ja yritystoiminnalle Oulussa. Meillä on tekemisen meininkiä ja matala hierarkia, joiden ansiosta uskallamme lähestyä ihmisiä sekä yliopistossa että yritysmaailmassa uusien ideoiden kanssa. 

Keväällä 2021 johdan 6G-lippulaivahanketta, ja saan seurata alan kiihtyvää kasvua. Pidän siitä, että saan töissä sopivan kiperiä asioita ratkottavaksi. 6G tulee muuttamaan ihmisten arkea valtavasti. Kun verkoista ja laitteista saadaan älykkäitä, ne tekevät monia asioita ihmisen puolesta. Pääsemme eroon turhista rutiineista, ja meiltä vapautuu rutkasti aikaa luovuudelle. 

Olen suunnattoman ylpeä rahaston tunnustuspalkinnosta. Palkinto kuuluu koko tutkimusyksiköllemme, joka on pyörinyt kohta 26 vuotta. Olemme hyvin kansainvälinen, dynaaminen ja eläväinen sakki. Ydinporukkamme on pysynyt koossa alusta lähtien ja jaksanut paahtaa kaikki nämä vuodet. Tavoitteenamme on ajaa sisään seuraava sukupolvi, joka vie oululaista osaamista jälleen uudelle tasolle.”

Lue muita juttuja palkinnonsaajista