Oulun yliopiston urheiluseuran jääkiekkojoukkue 2023.

Oulun yliopiston urheiluseura: Opiskelijakiekkoilun juhlakisat

Opiskelijoiden jääkiekon kisahistorian ensimmäinen maali tehtiin 24.2. 1937 Helsingissä Kampin kentällä, jolloin Savolaisen Osakunnan Pesonen toimitti kiekon Tekniikan Ylioppilaiden pömpeliin.

04.05.2021

Opiskelijoiden jääkiekon kisahistorian ensimmäinen maali tehtiin 24.2. 1937 Helsingissä Kampin kentällä, jolloin Savolaisen Osakunnan Pesonen toimitti kiekon Tekniikan Ylioppilaiden pömpeliin. Kisahistorian viimeisimmät maalit on nähty Oulussa Linnanmaan jäähallissa 27.4. 2023, kun Oulun Yliopiston Urheiluseura sai vastustajakseen harvinaisia vieraita etelästä, eli Lappeenrannan Teknillisen Korkeakoulun Parru HT:n.

Korona on sotkenut urheilutoimintaa monin tavoin ja myös opiskelijoiden jääkiekon kilpailutoiminta on sen johdosta vaikeutunut. Esimerkiksi Opiskelijoiden Liikuntaliitto oli selvitellyt hiljattain opiskelijajoukkueiden koronan jälkeistä tilannetta ja huolestuneena todennut, että joillakin paikoin oli esimerkiksi nettisivujen viimeisin päivitys koronan alkuajoilta.

Oulun Yliopistossa ja Lappeenrannassa kuitenkin päätettiin, että pelataan sitten kisat vaikka kahdestaan, eikä luovuteta, ja sillä sipuli.

Mestaruudesta päätettiin pelata kaksi 40 minuutin mittaista ottelua, joiden jälkeen pisteet ratkaisevat opiskelijoiden Suomen mestarin. Niiden ollessa tasan pelattaisiin sitten voittolaukaus-kilpailu. Mediahuomiota peleille toi se, että ensimmäistä kertaa koskaan opiskelijoiden jääkiekko-ottelut televisioitiin suorana lähetyksenä OYUS:n Leijonat.tv:n kanavalla.

Ensimmäinen ottelu alkoi tasaisesti. Lopulta viiden minuutin kohdalla OYUS:n Oskari Heikkinen teki rystyllä ylänurkkaan finaalin avausmaalin. Tiukkojen vaiheiden jälkeen ensimmäinen finaali päättyi lopulta OYUS:n 6-3 voittoon.

Toisen finaalin avausminuutilla Parru onnistui saamaan nopean johtomaalin. Peli jatkui tasaisena, mutta OYUS ei onnistunut avauserässä maalinteossa, mutta Parru onnistui 11 minuutin ja 19 minuutin kohdilla, joten toinen finaali kääntyi lopulta vieraiden 1-7 voittoon.

Voittolaukauskilpailussa OYUS ei onnistunut maalinteossa, mutta Parrun Ilari Vähäuski ja Antti Palojärvi onnistuivat, niinpä opiskelijoiden Suomen mestaruus matkasi ensimmäistä kertaa koskaan Lappeenrantaan.

Vuonna 1963 perustettu OYUS täyttää tänä vuonna 60 vuotta ja finaalit juhlistivat sitä. Pentti Kaiteran Rahasto tuki tapahtuman järjestämistä, mistä sille lämpimät kiitokset.